Trendy v designoch na webe

Tak ako po každý iný rok, aj tentokrát si povieme o trendoch pre webdizajn, ktoré vplývajú na webstránky. Niektoré z nich pretrvávajú a niektoré sú naopak úplne nové. Čo prenikne tento rok na pole webového designu? Prejdime si niektoré z nich, ktoré získajú pozornosť nejedného užívateľského oka.

Retro písmo

Niektoré trendy sa pravidelne obnovujú a iné sa naopak vytratia. Jedným z nich sú aj retro fonty, kde platí, že mnoho dizajnov využívajúcich vintage typografiu stále fungujú.
Tento typ typografie však prešiel menšou obmenou. Nevidno rovnaké staré fonty ako pred niekoľkými rokmi. Namiesto toho vieme rozpoznať, čo retro fonty vedia dokázať.
Je to možné vidieť napríklad na evente Spotify Carnival, kde s trochou experimentácie a inšpirácie vdýchli nový život do tradičných fontov.

Optimizmus

Jednou zo skutočností, na ktoré netreba zabúdať je humor a optimizmus. Návštevníci ich hľadajú všade a to aj na webových stránkach. Ľudí bavia žiarivé farby, veselé tvary aj skryté vtípky, ktoré na weboch budeme môcť odhalovať. Na webe si vašu pozornosť dokážu udržať zábavné prvky dlhšiu dobu. Na niektorých stránkach si dokonca môžete zahrať jednoduché hry alebo v pozadí stránky pomocou kurzoru rozháňať tvary. Do popredia sa dostane aj optimizmus korporátnejšieho charakteru. Odporúčame vymeniť fotografie zamestnancov firmy za rozosmiate momentky alebo ukázať na webe veselšie farby a hravejší font.

Webové hádanky

Ak máte radi všelijaké hádanky, rébusy a lapače pozornosti, dobre sa hodia na rôzne webové stránky. Určité časti na stránkach môžete chrániť heslom, vďaka čomu budú návštevníci odpovedať na rôzne otázky alebo hľadať nápovede a stopy na odomknutie ďalšej stránky v sérii. Fantázii sa v tomto smere obmedzenia nekladú a existujú rôzne druhy kreatívnych spôsobov, ako skryť a odhaliť rôzne výzvy. Ak ste naladený na vytváranie hádaniek, je to príležitosť, kedy môžete dovoliť svojej fantázii preniknúť do tejto sféry.

Jednoduchosť na webových stránkach

Ako sa hovorí, niekedy je menej viac. Rastie popularita webu, ktorý nahrádza menu a navigáciu jednoduchým posúvaním. Stránky fungujú lepšie ak je ich téma užšia a zahŕňajú portfólio alebo prezentáciu jedného nápadu. Vyvolávajú skôr pocit, že človek drží v rukách leták alebo číta plagát. Zároveň všetky informácie, ktoré potrebujete skontrolovať, sú na jednom mieste bez toho, aby vás rozptylovala navigácia alebo prehľadávanie viacerých stránok.

Psychológia fontov

Pri každom slove, ktoré čítame, vnímame nielen obsah, ktorý v sebe nesie ale aj formu. Preto sú fonty dôležitou súčasťou celkového designu a značky.

Kde psychológiu fontov môžeme využiť?

GRAFIKA A WEBDESIGN

Rovnako ako farby, aj font je dôležitou súčasťou celkového designu. Forma by mala vždy ladiť s obsahom.

MARKETING A OSLOVENIE CIEĽOVEJ SKUPINY

Font v sebe nesie veľkú moc ovplyvniť čitateľov. To, či si u nich vybudujete dôveru a budú vám veriť, záleží aj od jeho výberu.

OSOBNÝ A FIREMNÝ BRANDING

Jednou z vecí, ktoré je potrebné dobre premyslieť je výber fontu. Pýtate sa prečo? Font je totiž dôležitou súčasťou vizuálnej identity firmy či podnikateľov.

VÝBER FONTU PODĽA OSOBNOSTI

V tomto smere je vo fontoch zahrnutý odraz toho, aký človek naozaj je. Font popíše váš charakter, hodnoty aj nastavenie voči druhým.

Na tému výber fontu sa vyjadrili aj webdesigneri. Jedna z odborníčok zastáva názor, že je potrebné k výberu fontu pristupovať obozretne a s rešpektom. Znamená to, aby sme nevhodným fontom „nepokazili“ celkový design webu. Ak majú ľudia v grafike radi čistotu a minimalizmus, je lepšie vybrať jednoduchý bezpätkový font. Tie sú totiž vkusné, nikoho neurazia ale ani nenadchnú.

Font pairing kombinácie pre fonty

Jednou zo základných otázok vo svete dizajnu je párovanie písiem. Na upútanie pozornosti možno použiť rôzne typy písma.

Aké je vhodné párovanie písma? Alebo skôr, ak by sme sa opýtali, aké sú zlé páry?

Ak párujeme písma, ktoré sú veľmi podobné, vytvárajú vizuálny konflikt. Preto je dôležité dodržiavať zásadu dizajnu, ktorou je kontrast. Ako pri výbere písma, tak aj pri farbe a polohe.

Dôležitým aspektom pri vytváraní dizajnu je, aby veci nevyzerali náhodne. Majú potom tendenciu vyvolať pocit nesúladu.

Zaužívaným spôsobom pri kombinovaní písiem je ich použitie v rovnakom štýle alebo ak sú vytvorené rovnakým dizajnérom. Je dobré vyberať kombinácie písiem, ktoré sú si v určitom smere podobné, ale zároveň kontrastné.

Odkazy:

https://fontjoy.com/pairing/

https://psychologiefontu.cz/

Zdieľať